2296982

İzmir hakkında bunları biliyor musunuz?

İzmir denince akla hemen; sıcakkanlı, modern, eğitimli insanları, güzel kadınları, ılıman havası, Kemeraltı, Saat Kulesi, Kültürpark, Çeşme, Alaçatı, Efes, Meryem Ana, Karşıyaka-Göztepe rekabeti, boyoz, midye, kumru, Kordon, imbat, günbatımı, rakı-balık gelir.

Ancak İzmir hakkında daha bilmediğiniz bakın neler var…

Tarihte bilinen ilk kadın eylemi

Tarihte bilinen ilk kadın eyleminin İzmir’de yapıldığından haberdar mısınız? 1828 yılında ekmek fiyatlarına yapılan zam İzmirli kadınları sokağa dökmüş ve tarihin bilinen ilk kadın eylemi gerçekleşmiş. 3 gün boyunca süren bu eylem zammın geri alınmasıyla son bulmuş. Amazon ruhu taşıyan İzmir kadını farkını 1828 yılında da ortaya koymuş desenize.

Gustave Eiffel’in eserleri

Paris şehrinin simgesi olan Eyfel Kulesi’ni tasarlayan Fransız mimar Gustave Eiffel’in İzmir’de iki eserinin bulunduğunu daha önce duymuş muydunuz? Izmir’in simgelerinden Konak Pier ve Basmane Garı ünlü mimarın imzasını taşıyor.

1890 yılında Eiffel’in gümrük binası olarak tasarladığı Konak Pier, daha sonra kaptan köşkü, balık hali, otobüs hareket amirliği, bir kısmı deniz kuvvetleri tesisi gibi birçok alanda kullanılmış. Günümüzde alışveriş merkezi olarak hizmet vermekte olan Konak Pier mağazaları, denizin hemen yanında yer alan restoranları ve kafeleriyle İzmir’in gözde merkezlerinden biri.

Yine Gustave Eiffel’in tasarladığı Basmane Garı, Fransız bir firma tarafından 1876 yılında inşa edilmiş. 19. Yüzyıl demir işçiliği, dik çatısı ve sundurmalarıyla dikkat çeken gar binası aynı yıllarda Fransa’da yapılan Lyon Garı ile benzer özellikler taşır.

Antik Yunan Filozofu İzmir’de yaşamış

İlyada ve Odysseia gibi önemli destanları yazan, Batı edebiyatında yazılı metin dönemini başlatan ünlü Antik Yunan Çağ şair ve filozoflarından Homeros’un İzmirli olduğunu biliyor muydunuz?

M.Ö. 8. Yüzyıl’da Meles Çayı yakınlarında yaşadığı söylenen Homeros’un eserleri günümüzde hala dünya edebiyatının en çarpıcı yapıtları arasında yer alır. Ayrıca Çanakkale’de bulunan Troya Antik kentinin de İlyada destanından yola çıkılarak bulunduğunu söylüyorlar.

Sakin şehir Seferihisar

İzmir’in Seferihisar ilçesinin; 1999 yılında İtalya’da başlayan “sakin” felsefesine, kendi özelliklerine sahip çıkan kasabaların ve kentlerin bir araya geldiği Cittaslow Birliği’ne üye olduğunu ve Türkiye’nin ilk “sakin şehir” (cittaslow) ünvanına sahip olduğunu duymuş muydunuz?

İtalyanca citta (şehir) ve İngilizce slow (yavaş) kelimelerinden oluşan cittaslow; küreselleşmenin şehirlerin dokusunu, sakinlerini ve yaşamlarını standarlaştırılmasını ve yerel özelliklerini ortadan kaldırılmasını engellemek için slow food hareketinden ortaya çıkmış. Sakin şehir olabilmek için çevre politikaları, altyapı, kent dokusu, kalitesi, yerel üretim ve ürünlerin desteklenmesi, konukseverlik gibi kriterlerin arandığını da belirtelim.

Tiyatrosu olan tek köy

Türkiye’de tiyatrosu olan ilk ve tek köyün Urla yakınlarındaki Bademler köyü olduğundan haberdar mısınız? Hatta 1933 yılından bu yana ayakta olan tiyatronun seyircisi de, yönetmeni de, oyuncuları da köy halkından oluşuyor. Bunun yanında kültür sanat alanında oldukça ileri olan Bademler köyünün kütüphanesi ve oyuncak müzesi de bulunuyor.

Bergama kağıdı, Parşömen

Parşömen kağıdının Pergamus’ta yani şimdiki adıyla Bergama’da bulunduğunu duymuş muydunuz? M.Ö.2400 yıllarında papirüs yazı malzemesi olarak kullanılıyormuş ve Mısır’da üretilmekteymiş. M.Ö. 190 yılında İskenderiye Kütüphanesi ile Bergama Akrapol Kütüphanesi arasında bir rekabet başlamış. Bu sırada Atina’da Neleus arşivindeki kitapları açık arttırmayla satışa çıkarmış. Ağırlığı kadar altın vererek kitapları Bergama Kütüphane Müdürü satın almış. Mısır Krallığı bu rekabetten aldığı yenilgi karşısında sinirlenip Bergama’ya papirüs satışını durdurmuş.

Elbette Bergama bu durumdan kötü etkilenmiş ama dönemin Bergama kralı II. Eumenes hemen yeni yazı malzemesi bulunmasını emretmiş ve bulanı da ödüllendireceğini eklemiş. Sanatçı Krates oğlak derisinden, üzerine yazı yazılabilecek bir örnek hazırlamış. Bu yazı malzemesine Charta Pergamena (Bergama kağıdı) denmiş. Bu isim günümüzde parşömen adını almış.

İncil’de bahsedilen 7 kiliseden 3’ünün İzmir il sınırları içinde yer aldığını biliyor muydunuz?

Batı inancına göre Tanrı kıyametin kopacağını 7 kiliseye haber verir. Bu kiliseler Ephesos (Efes), Smyrna (İzmir), Pergamon (Bergama), Sardes (Salihli), Filadelfya (Alaşehir), Thyateria (Akhisar), Laodikeia (Denizli) kiliseleridir. Efes, İzmir ve Bergama kiliseleri de İzmir ili sınırları içinde bulunur.

İlk Hayvanat Bahçesi

1936 yılında Kültürpark içerisinde kurulan hayvanat bahçesinin Türkiye’nin ilk koleksiyon tipi hayvanat bahçesi olarak bilindiğini duymuş muydunuz? Burada bulunan hayvanlar 2008 yılında Avrupa’nın en büyük doğal yaşam alanı olan İzmir Doğal Yaşam Parkı’na taşındı.

İzmir yolculuğunuzun planını yaparken İzmir otellerine ve Alsancak otellerine erken rezarvasyon yapmanızı tavsiye ederiz.