İzmir’in Gezilecek Simgeleri

Havası, suyu, kızları, çiğdemi, darısı, boyozu, Kordonboyu ile sadece Ege’nin değil Türkiye’nin incisidir İzmir. Her yerinden tarih, kültür, medeniyet ve doğal güzellikler fışkırır. Dolayısıyla her köşesini gezmek çok keyiflidir.

İzmir seyahatiniz sırasında İzmir şehir otellerinde konaklarken İzmir’de gezilecek yerleri, görülmesi gereken İzmir’in simgelerini sizler için listeledik.

İzmir Saat Kulesi

Konak Meydanı’nda bulunan Saat Kulesi Sultan II. Abdülhamit’in tahta çıkının 25. yılını kutlamak adına 1901 yılında yaptırılmıştır. Osmanlı döneminde yapılan saat kuleleri arasında en estetik ve en zarif kule olarak kabul edilir. Konak’ta bir yere gidecek olanların, “Saat Kulesinin önünde buluşalım” dediği, Konak Meydanı‘nda bulunan bu kuleyi İzmir’e gelmişken mutlaka görün. Önünde de fotoğraf çektirmeyi unutmayın.

Agora Antik Kenti

M.Ö. 4.YY’da Helenistik döneme ait kalıntıların bulunduğu Agora diğer adıyla Smyrna Agorası Kemeraltı Çarşısı’nın karşısında yer alır. Yunancada kent meydanı, çarşı, pazar yeri anlamına gelen agoralar, Antik Çağ döneminde ticari, sosyal, dini ve sanatsal etkinliklerin gerçekleştirildiği yerlermiş. Agora Antik Kenti’nde yapılan kazılarda Zeus sunağı kabartmaları, Dionysos, Eros, Herakles, Hermes heykelleri, kabartma, taş ve topraktan yapılma birçok tarihi esere rastlanmıştır.

Kemeraltı Çarşısı

Günün her saaatı kalabalık olan Kemeraltı Çarşısı, İzmir denince akla gelen ilk yerlerden biri olsa gerek. Kurulduğu günden bu yana önemli bir ticaret merkezi olan Kemeraltı günümüzde de bu özelliğini korumaktadır. Çarşı üzerinde 16. yüzyıl mimarisini taşıyan birçok han, hamam, bedesten, kilise,havra, cami ve çeşmeye rastlayabilirsiniz. Bu bölgede tarihi dokusunu koruyan birçok dükkan bulunmaktadır. Havra Sokağı, Hisarönü, Hisar Camii, Kızlarağası Hanı ve Şadırvanaltı‘na mutlaka uğrayın.

Tarihi Asansör

1907 yılında İzmirli Musevi işadamı Nesim Levi Bayraklıoğlu tarafından yaptırılan tarihi asansör iki cadde arasında ulaşımı sağlar. Diğer bir deyişle bu tarihi yapı aşağıdaki Mithatpaşa Caddesi ile yukarıdaki Halil Rıfat Paşa Caddesi’ni birbirine bağlar. Asansör hala çalışır halde olup, üst katındaki restoranda keyifli vakit geçirebilirsiniz. Yani bu mekanda sadece tarihi yaşamaz, eşsiz İzmir manzarasını da seyretme şansını yakalarsınız. Yeri gelmişken belirtelim, Tarihi Asansör’ün bulunduğu bu sokak Dario Mario Sokağı olarak da bilinir.

Kültürpark

1922 yılındaki büyük İzmir yangınında Alsancak, Basmane, Kahramanlar ve Pasaport semtlerinin büyük bir kısmı yangından oldukça etkilenmiş, kul olmuş. Cumhuriyetin ilanından sonra bu alana park ve fuar fikrinin birleştiği bir alan hayata geçirilmiş. Böylece Türkiye’nin ilk fuarı, İzmir’in en önemli simgelerinden biri olan Kültürpark 1936 yılında Behçet Uz öncülüğünde kurulmuş.

İçinde; 14 sergi salonu,4 konferans salonu, İsmet inönü Sanat merkezi, Atatürk Açıkhava Tiyatrosu, İzmir Resim Heykel Müzesi, İzmir Tarih ve Sanat Müzesi, İzmir Sanat, Fuar Evlendirme Dairesi, Gençlik Tiyatrosu, Lunapark, Paraşüt Kulesi bulunmaktadır.  Bunun yanı sıra  koşu ve yürüyüş parkuru, tenis kortları, spor salonu, hali saha gibi spor etkinliklerini gerçekleştirebileceğiniz yerler vardır. Ayrıca 8000’den fazla ağaç ve yaklaşık 200 farklı bitki çeşidiyle şehrin gürültüsünden uzaklaştırıp, yeşillikler arasında vakit geçirme olanağı sağlamaktadır.

Hem dinlendiren hem eğlendiren Kültürpark, İzmir’in en önemli simgelerinden ve buluşma noktalarından biridir. 1970’li ve 1980’li yıllarda özellikle gazinoları ve tiyatroları ile kültür ve sanatın merkezi olduğunu da söylemeden geçmeyelim. İzmirliler ve dönemin sanatçıları “fuar zamanını” iple çekerdi çünkü Fuar gazinolarında yıldızlaşırlardı. İzmir Enternasyonel Fuarı alışveriş ve tanıtım alanı olarak kurulduğu günden bu yana  İzmir ekonomisine çok büyük katkı sağladı.

Kordon

İzmir’e gelmişken ve Alsancak otellerinde konaklarken romantik günbatımı ile şairlere ve bestecilere ilham veren, Cumhuriyet Meydanı ile Alsancak Limanı arasında kalan kıyı şeridi, İzmir’in sembolü Kordon’a mutlaka gitmeli ve boylu boyunca yürümelisiniz. Ardından isterseniz bir pubda oturup bira midye ikilisinin tadına vara vara günbatımını seyredersiniz, isterseniz de rakı balık ikilisinin zevkine varırsınız. Artık orası size kalmış…